Salibandy – käytännön vinkit aloittelijalle

Salibandy on kasvanut varsin lyhyessä ajassa todella suosituksi lajiksi, erityisesti nuorten keskuudessa. Toki halleilla näkee välillä hieman iäkkäämpiäkin peliporukoita, mutta lajin harrastajat ovat pääasiassa nuoria. Miten lajin sitten voi aloittaa, ja minkälaisia varusteita sitä varten tarvitaan? Lue ihmeessä eteenpäin niin kerromme kaiken oleellisen, mitä salibandystä tarvitsee tietää.

Salibandy on suhteellisen uusi laji, ja siksipä harrastajatkin ovat yleensä nuorempaa ikäluokkaa. Laji on kuitenkin melko helppo aloittaa, sillä se ei vaadi kovin suuria panostuksia rahallisesti. Maila on tietysti tärkein peliväline, jota ilman peleistä ei tule mitään. Hyvä harrastajan maila on hinnaltaan noin 50 euron hintahaarukassa, mutta toki halvemmallakin löytää ihan hyviä mailoja jos olet ihan vasta-alkaja. Myös yli 100 euron hintaluokassa löytyy mailoja, mutta ne on tehty enemmän pelaaville, sekä kilpatasolla pelaaville pelaajille.

Salibandya pelataan sisätiloissa, joten jonkinlaiset sisäpelikengät ovat tarpeelliset. Kaupoista löytyy monen hintaisia kenkiä, mutta muutaman kympin kengät ovat alkuun aivan hyvät. Vasta kun on testannut lajia, sekä todennut pitävänsä siitä, haluaa ehkä panostaa joihinkin hieman arvokkaampiin pelikenkiin. Se ei silti tarkoita sitä etteikö halvemmillakin kengillä pärjäisi oikein mainiosti. Jos käyt kerran tai kaksi kertaa viikossa pelaamassa kaveriporukalla, ei todennäköisesti tarvitse monen sadan euron arvoisia tossuja. Alkuun voi käyttää myös tavallisia lenkkareita ja voitkin esimerkiksi katsoa, jos vagabond valikoimasta löytyisi sopivat lenkkarit siihen tarkoitukseen.

Maila ja kengät ovat siis salibandyn tärkeimmät välineet ja niiden avulla pelit saadaankin jo pystyyn. Tietysti on hyvä olla jotain urheiluvaatetta, mutta alkuun kaapista löytyvä t – paita ja shortsit käyvät oikein hyvin. Mikäli olet harrastanut muitakin lajeja, sinulta ehkä löytyy t – paita ja shortsit, jotka on valmistettu teknisestä materiaalista. Nämä kannattaa ehdottomasti vetää päällensä pelejä varten, sillä salibandyssa tulee yleensä kova hiki. On hyvä jos päälläsi on kosteutta siirtävää materiaalia oleva paita.

Muita varusteita joita saatat tarvia, ovat muun muassa suojalasit. Nämä ovat yleistyneet muutaman edellisen vuoden aikana ja nykyisin lähes kaikki junioripelaajat käyttävät suojalaseja. Lasit suojaavat silmiä, jos pallo sattuu kopsahtamaan siihen, tai vastapelaajan maila nousee turhan korkealle. Lisäksi voi olla hyvä hankkia mailapussi, johon saat parikin mailaa ja palloja. Kun menet pelaamaan, niin on mukavampi kuljettaa välineitä niille tarkoitetussa pussissa, kuin käsissään. Kantokassissa on yleensä myös remmi, jolla saat sen kätevästi selkääsi. Näin kaikki tavarat kulkevat kätevästi mukanasi ja kätesi jäävät vapaaksi.

Missä salibandya sitten pääsee pelaamaan? Monet koulut vuokraavat liikuntasalejaan iltakäyttöön harrasteporukoille. Voit kerätä oman kaveriporukan ja hakea vapaita salivuoroja. Pelaajia tarvitaan yleensä kymmenkunta, joten kulutkaan eivät nouse turhan korkeiksi. Voit myös tutkia esimerkiksi oman alueesi Facebook -ryhmiä, josko sieltä löytyisi sopiva peliporukka. Monet harrasteseurat hakevat uusia jäseniä sosiaalisen median kautta ja mukava harrasteporukka voi löytyä sitäkin kautta. Salibandya voi toki pelata ulkosallakin, mutta silloin on hyvä olla erikseen oma maila ulkopelejä varten ja toinen sisäpelejä varten. Ulkopeleissä maila kuluu yleensä huomattavasti enemmän, koska sitä kolhitaan asfalttia ja kiviä vasten.

mts_best