Salibandy harrastuksena

Salibandy on urheilulaji, joka on saattanut tulla suomalaisille tutuksi Suomen maajoukkueiden saavuttaman menestyksen kautta. Jo vuosikymmenten ajan Suomi on ollut kamppailemassa maailmanmestaruuksista esimerkiksi naapurimaa Ruotsin kanssa. Osalle salibandy lajina on edelleen tuntematon ja hieman vieras. Tässä artikkelissa kerromme, millainen laji salibandy on ja kenelle laji sopii.

Mitä salibandy on?

Salibandy on liikunnallinen joukkuelaji, joka sopii kaikenikäisille harrastajille. Lajia harrastetaan sisällä, yleensä liikuntasalissa. Salibandyssä kaksi joukkuetta pelaa vastakkain ja siirtää palloa kentällä kohti vastustajan maalia. Palloa liikutellaan mailan avulla, ja eniten maaleja tehnyt voittaa. Salibandy muistuttaa monella tapaa jääkiekkoa, ja monet kuvaavatkin sitä sisätiloissa pelattavaksi jääkiekon kaltaiseksi peliksi. Suojavarusteita salibandyssä on kuitenkin vain maalivahdilla, eikä kontaktin ottaminen ole samassa määrin sallittua kuin jäällä pelattavassa jääkiekossa. Jääkiekon lisäksi salibandy on saanut vaikutteita esimerkiksi kaukalopallosta. Suomen lisäksi laji on suosittu myös esimerkiksi Ruotsissa.

Salibandya kutsutaan toisinaan myös sählyksi. Tällä nimityksellä tarkoitetaan ennen kaikkea kaveriporukoissa ja kouluissa pelattavaa harrastusversiota salibandystä. Salibandyn ja sählyn säännöissä on hieman eroja, mutta perusperiaatteet ovat molemmissa lajeissa samat. Yleensä harrastamiseen tutustutaan sählypeleissä ja innostuksen kasvaessa siirrytään salibandyseuraan harrastamaan vauhdikasta lajia hieman määrätietoisemmin. Salibandy sopii kaikenikäisille, ja nuorimmat harrastajat voivat tutustua lajiin yhdessä omien vanhempien kanssa. Jo kouluikäisille on omia joukkueitaan, jotka kilpailevat eri tasoilla pääosin kotimaassa.

Salibandyn varusteet

Monet ihmiset rajoittavat uusien harrastusten kokeilemista, koska he ajattelevat, että lajiin tarvitaan paljon kalliita varusteita. Harrastustoimintana salibandy ei vaadi suuria alkupanostuksia, sillä siihen tarvitaan vain sisäliikuntaan sopivat varusteet ja salibandymaila. Sisäpelikengät tarvitaan myös, mutta niiden hinnatkaan eivät päätä huimaa. Monilla liikuntaan sopivat kengät onkin jo valmiina urheiluvälinekaapissa. Toki laadukkaisiin välineisiin voi myöhemmin panostaa lisää, jos lajin harrastamisesta tulee intensiivisempää. Jos aikomuksenasi ei kuitenkaan ole harrastaa lajia kilpatasolla, pääset lajiin sisälle muutaman kymmenen euron panostuksella. Erityisen edullisia ovat lajissa käytettävät pallot, joiden avulla voit hioa tekniikkaasi kuntoon myös kotipihallasi.

Missä lajia voi harrastaa?

Lajiin harrastamiseen tarvitaan myös paikka ja yhteisö, jossa pelailua voi harrastaa. Lajin tekniikkaa, kuten pallon käsittelyä, syöttämistä ja laukaisua, voi toki harjoitella myös kotona tai vaikkapa kotipihalla. Monet urheiluseurat eri puolilla maata tarjoavat mahdollisuuden salibandyn harrastamiseen edullisesti. Voit myös etsiä sosiaalisen median ryhmistä harrastusporukoita, jotka yleensä harrastavat yhdessä useita eri lajeja. Kouluissa, päiväkodeissa ja muualla pihapeleissä salibandyä ja sählyä voidaan harrastaa myös ulkona. Suomessa ulkona pelaaminen on mahdollista erityisesti keväällä ja kesällä.

Rakkaan lajin parissa vietettyjä halutaan yleensä myös ikuistaa kuvien tai videoiden muotoon. Kuvaamiseen sopii hyvin älylaite kuten ipad 5 tai muu vastaava. Älypuhelimen tai tabletin avulla rakkaan harrastuksen taltiointi onnistuu nopeasti ja kätevästi. Kuva- ja videomuistoja voi jakaa esimerkiksi niiden läheisten kanssa, jotka eivät pääse kyseisellä kerralla lajia mukaan harrastamaan.

mts_best