Suomalaiset salibandyn lähettiläät Amerikan maalla

Tällä hetkellä salibandyn suosio on Yhdysvalloissa erittäin kovassa kasvussa. Salibandyn harrastajat ovat perustaneet sekä oman lajiliiton että nuoriso- ja aikuisten maajoukkueen. Käytännössä harrastajien määrä on lisääntynyt viime vuosista huomattavasti, jonka jokainen salibandystä kiinnostunut voi helposti huomata. Sähly- eli salibandyjoukkueita on syntynyt kuin sieniä sateella eri puolille Yhdysvaltoja.

Amerikan maalla salibandyn voi kuitenkin vielä todeta ottavan pieniä ensiaskeleitaan Eurooppaan ja esimerkiksi Suomeen verrattuna. Salibandyyn kuuluvia alasarjoja ei esimerkiksi vielä ole lainkaan olemassa, mutta mitä enemmän sekä tieto että käytännön kokemus lajista harrastajamäärineen kasvavat, sitä nopeammin salibandykin alkaa näyttää samanlaiselta kuin Euroopassa.

Yhteisiä harjoituksia ja kilpailuja

Yhdysvalloissa suurta muotia ovat niin sanotut joukkueiden kutsuturnaukset. Turnausten lisäksi erityisesti syksyisin järjestetään isohko mestaruusturnaus, johon osallistuu joukkueita eri puolilta Amerikkaa. US Nationals -mestaruusturnaus on erittäin suosittu ja sitä pelataan vuosittain eri osavaltioissa. Suosittuja ovat erilaiset “pick-up -pelit”, joihin saa osallistua kuka tahansa lajista kiinnostunut. Käytännössä sählyä pelaa 20–30 joukkuetta maan eri puolilta. Salibandy on vakiinnuttanut suosiotaan myös monissa kouluissa ja iltapäiväkerhoissa.

Yhdistyvätkö salibandy- ja jääkiekkoharjoitukset Amerikan maalla?

Salibandy voi olla tulevaisuudessa vahvasti riippuvainen jääkiekosta ja jääkiekkoyhteisöistä. Useimmat jääkiekkojoukkueet pelaavat salibandyä vapaa-ajallaan jääkiekkokaukalon ulkopuolella tapahtuvissa harjoituksissa. Salibandyn katsotaan auttavan myös jääkiekossa, sillä esimerkiksi mailan käsittelytaito kehittyy huomattavasti salibandya pelaamalla.

Otetaan esimerkiksi NHL-joukkue New York Islanders, joka on erittäin kiinnostunut salibandystä lajina. Vuoden 2016 helmikuussa New York Islanders- ja Generation Floorball -joukkueet käynnistivät yhdessä salibandystä ja jääkiekosta tietoutta jakavan ohjelman. Ohjelman tavoitteena on tutustuttaa amerikkalaiset lapset ja nuoret sekä jääkiekon että salibandyn pariin. Päivittäisen koulunkäynnin vastapainoksi liikunta tuo mukavaa vaihtelua jokaiseen päivään.

Salibandyharjoittelun vapaa-ajalla voi rentoutua jonkin muun hyvän tekemisen parissa ja järjestää ystäville vaikka naamiaiset. Naamiaisjuhlien järjestäminen on suosittua etenkin Halloween-aikaan niin Suomessa kuin maailmalla – aivan erityisesti Yhdysvalloissa, josta juhlinta on saanut alkunsa. Halloween-bileisiin kuuluvat asut ja tuotteet, kuten upea Halloween asu löytyvät kätevästi verkosta partyking.fi-sivustolta.

Mikä on NAFL-liiga?

Salibandya pelaavat suomalaiset ovat myös halunneet jakaa lajista tietoa Amerikan maalla. Suomalaisia aktiivisia lajin harrastajia on käynyt pelaamassa USA:n salibandykaukaloissa. Suomalaiset salibandyaktiivit ovat edustaneet myös paikallista Fort Worth Jaguars -salibandy-seuraa, joka osallistuu uuteen, suosittuun NAFL-liigaan. Suomalaiset ottivat yhteyttä NAFL:n komissaariin Ryan Connoriin, joka antoi pelaajille kyseiseen liigaan kuuluvien seurojen yhteystiedot. Suomalaiset lähettivät omat yhteystietonsa neljälle paikalliselle salibandyseuralle, joista kolme otti yhteyttä suomalaisiin. NAFL-liigassa on nykyään pelaajia sekä Suomesta että muista Euroopan maista. Liigassa on myös suomalaisia tuomareita.

NAFL antaa salibandylle mahdollisuuden

Tällä hetkellä Yhdysvalloista löytyy yli 300 aktiivista salibandyn pelaajaa. NAFL-liigaan kuuluvat pelaajat maksavat kaikki hankintansa, pelimatkansa ja muut kulunsa ainakin toistaiseksi vielä itse. NAFL-liigaan kuuluvat muun muassa seuraavat joukkueet: Fort Worth Jaguars, Cleveland Buccaneers, Fresno Force ja Texas Tornadoes. Ottelut pelataan jokaisen joukkueen kotipaikkakunnalla ja liigan voittajajoukkue on selvillä 18. heinäkuuta.

Suomalaisten tutustuminen NAFL-liigaan tapahtuu Fort Worth Jaguars -salibandyseuran ja tunnetun kansainvälisen Salibandyliiton IFF:n kesken. NAFL-liigaa pelataan kesäisin, jolloin vastaavasti Euroopan salibandysarjat ovat kesätauolla. Suomalaiset salibandypelaajat jakavat tietoa lajista matkansa aikana myös luentojen ja erilaisten kesäleirien muodossa.

Minkälainen on Salibandyn tulevaisuus Amerikassa?

Salibandy on tällä hetkellä erittäin suosittu laji, mutta mediassa kyseisestä lajista ei puhuta juuri koskaan. Miksi? Totuus on, että USA:ssa mediaa kiinnostavat tunnetut ammattilaisliigat, kuten MLB, NBA JA NHL. Palstatilaa saavat nykyään myös amerikkalaisen jalkapallon ja koripallon yliopistosarjat. Mediatilaa vievät lisäksi golf, tennis, erilaiset urheilun arvokisat ja moottoriurheilu. Amerikkalaiset toimittajat ovat oikeastaan tuntemattoman edessä, sillä kukaan ei juuri ole koskaan nähnyt livenä salibandyä eikä tiedä, mitä lajissa tapahtuu. Amerikassa on vielä paljon opittavaa salibandystä lajina, sillä laji on tuttu vain sen pelaajille. Toki jotkut USA:ssa asuvat suomalaisetkin tuntevat lajin, kuten esimerkiksi jääkiekkoilija Teuvo Teräväinen. Teräväisellä on takanaan huikea salibandyn pelaamisen historia loistavine mailankäsittelytaitoineen.

mts_best