Salibandy on luonteeltaan kiivastempoinen joukkuepeli. Tapahtumat risteilevät edes takaisin ja tilanteet vaihtuvat äkisti. Yksi osuva syötön katkaisu muuttaa pelin suunnan salamannopeasti.
Salibandyn sääntöjenkin mukaan lajissa ei tunneta pelaajien välistä kontaktia. Tahallinen kontakti – työntäminen, töniminen ja mailalla toisen hakkaaminen – on kielletty. Kuitenkin niin, että paikallaan seisova puolustaja on ‘immuuni’ rangaistuksille: hyökkääjän oletetaan olevan niin hyvin selvillä ympäristöstään, että kykenee paikallaan seisovan vastustajan kiertämään.
Herrasmiesmäisestä luonteestaan johtuen etenkin korkeampien sarjatasojen pelit ovat varsin hienoa seurattavaa. Tuomarin puhaltaessa pilliin pelaajat tyytyvät varsin helposti ratkaisuun, eikä tuomarin auktoriteettiä kyseenalaisteta näkyvästi. Kunnioitus on molemmin puolista, sillä tuomarit ovat usein itsekin lajin harrastajia ja näkevät näin pelin osana suurempaa kokonaisuutta.
Alemmilla sarjatasoilla tilanne ei välttämättä ole tuomarin – tai pelin tyylin – suhteen yhtä ruusuista. Pelaajien osaaminen, kyvyt ja sääntötuntemus eivät välttämättä vastaa sitä, mikä ylemmillä tasoilla on normi. Toisaalta tuomarit, joiden koulutuksesta Suomen Salibandyliitto vastaa, ovat alemmilla sarjatasoilla vähemmän kokeneita ja joissain tapauksissa aloittelevat tuomariuraansa. Yhteentörmäyksiltä ei siis voida välttyä.
Aloittelevalle tuomarille kasvaa varsin nopeasti paksu nahka pelaajien välittömän ja sensuroimattoman palautteen suhteen. Punainen kortti rauhoittaa hyvin nopeasti kuumakallet ja joukkueen sisäinen yhteiskuri pitää huolen pelin sujumisesta [riktigt billiga mobilskal hos billigamobilskydd.se] mahdollisten mielenilmausten jälkeen. Muutaman ottelun tuomaroinnin jälkeen aloittelevakin tuomari saa juonen päästä kiinni, ja mukaan tulee ymmärrys suuremmasta kuvioista.
Tuomarin tehtävä
Erotuomarin tehtävä kaikissa joukkuepeleissä on pitää huolta siitä, että pelissä noudatetaan yhteisesti sovittuja sääntöjä. Hän myös ratkaisee kiistatilanteet ja antaa lopullisen tuomion pelaajien välisissä pelitilanteista syntyneistä ristiriidoista.
Erotuomari on siis pelin oikeudenmukaisuuden ja säännönmukaisuuden vartija. Erotuomari myös määrittää reagoinnillaan pelin tilanteisiin pelin tunnelman ja flown, eli sen, miten pelaajat voivat olettaa erilaisiin tilanteisiin vastattavan. Pelin hengen määrääminen tapahtuu jo ensimmäisellä pillin vihellyksellä, ja on erityisen tärkeää, että erotuomari säilyttää saman, johdonmukaisen tuomarointityylinsä pelin alusta loppuun.
Salibandyn alemmilla sarjatasoilla erotuomarin tehtävä on myös monimuotoisempi. Edellämainittujen tehtävien lisäksi hän toimii myös sääntöjä ja tulkintoja vähemmän tuntevien pelaajien opastajana pelin herrasmieshenkisyyden osalta. Tuomarin oma asenne ja ulospäin näkyvä olemus viestittävät pelaajille pelin hengestä samalla tavalla kuin tuomiot ja niiden oikeudenmukaisuus Frilans Finans. Tuomarin asiallinen käytös on rinnastettavissa ammattivalmentajien tapaan pukeutua pukuun otteluiden yhteydessä: peli itsessään on pelaajien juhla, ja ammattilaiset kunnioittavat tätä juhlaa myös ulkoisella olemuksellaan.
Sääntönikkarista herrasmieheksi
Voisi luulla, että hyväksi erotuomariksi tullaan salibandyssäkin vain osaamalla säännöt oikein hyvin. Valitettavan harvoin tämä pitää paikkansa, sillä pelkät säännöt antavat kivijalan niiden tulkinnoille pelitilanteiden nopeitten käänteitten yhteydessä. Siinä missä sääntö sanoo yksiselitteisesti jotain, voi sääntöjen perusteina olevan “rikotun edun” mukaisesti heti seuraavan sekunnin käänne muuttaa tuomion tai jopa vesittää sen kokonaan.
Hyvä erotuomari tuntee tietenkin säännöt, mutta pystyy myös tulkitsemaan niitä tilanteen vaatimalla tavalla. Hyvien pelaajien kanssa erotuomari on vain kirjanmerkki, sillä pelaajat itse reagoivat rikkeisiin herrasmiesten tavoin ja oikeudenmukaisuus toteutuu kuin itsestään. Pelaajat itse toimivat parhaimpana tuomarina omien tekemisiensä suhteen.
Salibandy on parhaimmillaan herrasmieslaji, jossa erotuomari loistaa sivussa seisoessaan tarpeettomana ja huomaamattomana.