Liikuntapedagogiikkaa opiskelemalla salibandyvalmentajaksi

Salibandy ja sähly ovat suosittuja liikunta- ja urheilumuotoja Suomessa. Sähly tunnetaan salibandyn kotoisempana ja rennompana versiona. Sähly eroaa salibandystä esimerkiksi siten, että sählyssä ei käytetä lainkaan maalivahteja.

Suomi on saavuttanut salibandyssä lukuisia maailmanmestaruuksia, joista kiitos kuuluu upeiden pelaajien lisäksi tietysti huipputason valmennukselle. Tässä artikkelissa kerromme korkeimman tason valmennuksesta, jota voi opiskella Jyväskylän yliopiston kuuntatieteellisessä tiedekunnassa.

Missä valmennusta voi opiskella?

Suomessa noudatetaan viisiportaista salibandyvalmentajien koulutusjärjestelmää, joista neljää alinta porrasta koordinoi lähinnä Suomen Salibandyliitto. Ykköstason valmennus toteutetaan alueellisesta, kun taas tasojen II-IV suoritetaan yleensä urheiluopistoilla. Korkeimman, viidennen tason koulutusta voi hankkia Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa, josta valmistuu liikunnanopettajia, valmentajia ja muita monipuolisia liikunta-alan ammattilaisia yhteiskunnan tarpeisiin.

Suomalaisessa urheilun kentässä Jyväskylän yliopistolla on siinä mielessä erityinen rooli, että se on yliopistoista ainoa, jossa koulutetaan liikunnanopettajia ja valmentajia. Opintojen tavoitteena on tarjota opiskelijoille hyvät teoreettiset ja käytännölliset taidot ja valmiudet liikunta-alan tehtävissä toimimiseen. Opintojensa aikana tuleva liikunta-alan ammattilainen saa myös hyvät valmiudet alati muuttuvan, modernin opetusympäristön ja liikuntaympäristön kohtaamiseen ja nykyaikaisten menetemien ja laitteiden hyödyntämiseen käytännön opetus- ja valmennustyön tukena.

Liikunta-alan osaajista, erityisesti ammattitaitoisista valmentajista ja opettajista on tällä hetkellä suuri pula, joten alalle hakeutuminen kannattaa, jos valmentaminen ja opettaminen tuntuvat vähänkään varteenotettavilta tulevaisuuden suunnitelmilta.

mts_best