Salibandyvarusteet

Salibandy on lähes kaikenikäisille sopiva harrastus. Monella meistä on kokemusta sählyn, eli salibandyn vapaamman muodon, pelaamisesta jo jonkin verran ennestään, sillä sählyä pelataan usein esimerkiksi koulun liikuntatunneilla. Tämä tekee lajin aloittamisesta helppoa. Vielä helpommaksi lajin aloittamisen tekee se, ettei aloittamiseen tarvita paljoakaan varusteita.

Salibandyvarusteet ja niiden hinnat

Salibandyn aloittamiseen ei tarvita muuta kuin maila ja sisäpelikengät. Parhaimmillaan käytetyn mailan voi löytää esimerkiksi kirpputorilta tai netin kauppapaikoilta muutamalla eurolla. Halvimpien uusien mailojenkin hinnat tosin lähtevät 20-30 eurosta. Kengiksi sopivat ainakin alkuunsa oikeastaan mitkä tahansa sisäliikuntaan sopivat kengät. Näitäkin voi parhaimmillaan löytää jopa uutena jo parilla kymmenellä eurolla. Varsinaisten salibandykenkien hinnat lähtevät kuitenkin lapsilla noin 30 eurosta ja aikuisilla noin 50 eurosta. Tämäkään ei ole mikään suuri investointi, mutta tarvittaessa salibandykengätkin saattaa saada käytettynä alle 10 eurolla.

Jos lajista kuitenkin innostuu, voi jossain vaiheessa olla hyvä panostaa laadukkaampiin varusteisiin. Jos välineiden kanssa innostuu kunnolla hifistelemään tai varsinkin jos salibandya haluaa pelata kilpatasolla, saa välineisiin helposti uppoamaan useita satoja euroja. Tässä vaiheessa kysymykseksi saattaa nousta se, millä tavoin harrastus rahoitetaan. Jos sinulla ei ole kasassa säästöjä tai mahdollisuutta säästää varusteisiin tarpeeksi nopealla tahdilla, hae lainaa harrastuksesi rahoittamiseksi. Alla perehdymme tarkemmin erilaisiin salibandyvarusteisiin.

Mailan valinta

Esimerkiksi salibandymailojen varren jäykkyys vaihtelee taipuisasta keskijäykkään ja jäykkään. Taipuisat mailat sopivat parhaiten salibandya aloitteleville sekä lapsille ja naisille. Ne antavat laukauksiin helposti lisätehoa. Jäykät mailat taas sopivat parhaiten puolustajille ja aikuisille miehille.

Salibandymailan varren pituus on myös tärkeä ottaa huomioon mailaa valitessa. Sopivan mittainen maila tulee noin nyrkin verran pelaajan navan yläpuolelle. Tärkeintä on ostaa tarpeeksi pitkä maila, sillä tarvittaessa mailaa saa helposti lyhennettyä kotikonstein. Pidentäminen ei kuitenkaan ole mahdollista.

Mailan lapoja on olemassa monia eri tyyppisiä. On olemassa niin vasemmalla kuin oikeallakin puolella pelaaville tarkoitettuja lapoja. Lapoja on olemassa kolmea eri vahvuutta: pehmeä, keskikova ja kova. Lisäksi lapojen käyryys vaihtelee. Suurin sallittu lavan käyryys on 30 mm. Lapoja saa ostettua myös erikseen, mikäli valmiista mailoista ei löydy itselle mieluista lapaa.

Kenkien valinta

Parhaiten salibandyyn sopivat tukevat ja vaimennetut sisäpelikengät pitävillä pohjilla. Lisäksi kenkien tulisi toki istua jalkaan hyvin. Jos lajia harrastaa aktiivisesti, kannattaa ostaa nimenomaan salibandyyn tarkoitetut kengät, sillä niissä on huomioitu juuri tämän lajin vaatimukset. Kenkää valitessa kannattaa ottaa huomioon seuraavat asiat:

  • Mukavuus – Valitse kengät sen mukaan, miltä ne tuntuvat jaloissa, älä ulkonäön mukaan.
  • Pitävyys – Kenkien pohjan tulee pitää likaisellakin alustalla.
  • Tukevuus – Kenkien tulee tukea jalkaa tarpeeksi nopeissakin liikkeissä ja suunnanmuutoksissa.
  • Vaimennus – Kova lattia rasittaa jalkoja, joten kengissä kannattaa olla vähintäänkin kantapään tai päkiän vaimennus.

Kengät varren pituus on sen sijaan täysin makuasia. Suurin osa salibandyharrastajista käyttää matalavartisia kenkiä, mutta puolikorkealla varrella varustetut sopivat lajiin aivan yhtä hyvin.

Muut varusteet

Luonnollisesti salibandyn pelaamiseen tarvitaan myös 26-reikäinen pallo. Jos kuitenkin liityt valmiiseen peliporukkaan, ei sinun yleensä tarvitse hankkia omaa palloa, ellet sitten halua harjoitella sillä kotioloissa.

Salibandyssa suositellaan myös nykyään käyttämään suojalaseja. Lähes kaikki eivät näitä käytä, mutta kannattaa silti harkita myös suojalasien hankintaa.

Vaatteiden suhteen salibandyssa ei juurikaan ole rajoituksia. Harrastusporukassa pelatessa voit käyttää melkeinpä mitä tahansa sisäliikuntaan soveltuvia vaatteita. Virallisissa otteluissa ei kuitenkaan saa käyttää pitkiä housuja.

Muita varusteita, jotka saatat kokea tarpeelliseksi hankkia ovat muun muassa hikinauhat, varustekassi ja palautusjuomat. Lisäksi salibandyn maalivahti tarvitsee perusvarusteiden lisäksi erinäisiä suojavarusteita.

mts_best