Salibandyn maalivahti – Miten maalivahti saa pelata?

Salibandy on Suomessa suosittu joukkuelaji, joka on saanut vaikutteita esimerkiksi jääkiekosta. Salibandyä pelataan sisätiloissa mailoilla ja kevyellä pallolla, ja pelin tavoitteena on jääkiekon tavoin tehdä mahdollisimman monta maalia vastustajan verkkoon. Tässä artikkelissa kerromme eräästä salibandyjoukkueen pelaajasta, maalivahdista, ja hänen roolistaan pelissä.

Maalivahdin merkitys

Maalivahti vartioi maalia, joten on ilmiselvää, että maalivahdin merkitys pelissä on suuri. Salibandyn rennommassa sisarlajissa, sählyssä, ei käytetä maalivahteja, mutta salibandyssä maalivahdilla on tärkeä rooli torjumisen lisäksi myös pelin avaamisessa. Salibandyn maalivahti saa ottaa pallon käteensä merkityllä alueella, ja hänen heittotaidoillaan on keskeinen merkitys siinä, miten hyvin joukkue saa hyökkäyksen käyntiin. Suomalaisiin huippumaalivahteihin kuuluvat ainakin Jani Naumanen, joka oli mukana voittamassa maailmanmestaruutta vuosina 2008 ja 2010, sekä myös pitkän maajoukkueuran tehnyt Henri Toivonieni.

Maalivahdin varusteet

Salibandyssä maalivahdin pakollisiin varusteisiin kuluvat ainakin maski, paita, housut ja kengät. Paidan alla on yleensä topattu rintapanssari, ja alakropassa alasuojat sekä polvisuojat. Halutessaan maalivahti voi myös käyttää lisäksi hanskoja, erityisiä lonkkasuojia sekä kyynärpääsuojia. Maalivahdin kengät voivat olla erilaiset kuin muilla kenttäpelaajilla, sillä maalia vartioiva pelaaja voi käyttää tehtävässään myös painikenkiä. Säännöissä sanotaan, että kaikkien maalivahdin varusteiden on tarkoitus vain suojata maalivahdin kehoa eikä peittää maalia enempää kuin maalivahdin oma kroppa peittäisi.

mts_best