Salibandyn sarjajärjestelmä Suomessa

Salibandy on erityisen suosittu laji Suomessa ja Ruotsissa, ja maailmamestaruudet onkin perinteisesti jaettu naapurimaiden kesken. Tässä artikkelissa kerrotaan Suomen omasta salibandyliigasta ja sen rakenteesta.

Suomen salibandyliiga ja runkosarja

Salibandyliigalla tarkoitetaan ensisijaisesti Suomen Salibandyliiton organisoimaa miesten SM-sarjaa. Salibandyliigan nimeä on käytetty jo 1990-luvun puolivälistä, mutta Suomen mestaruudesta on kamppailta lähes vuosikymmen pidempään.

Liigaan osallistuvat joukkueet pelaavat aluksi kaksinkertaisen runkosarjan, joka sisältää 26 ottelua joukkuetta kohti. Runkosarjaan jälkeen kahdeksan parasta joukkuettaa jatkaa playoff-peleihin. Kaikissa peleissä pelataan kolme 20 minuutin erää, ja jokaisen erän välissä on 15 minuutin erätauko. Jos varsinainen peliaika päättyy runkosarjassa tasapeliin, pelataan viiden minuutin jatkoaika äkkikuolema-periaatteella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että peli päättyy ensimmäiseen maaliin ja maalin tehnyt joukkue voittaa. Pudotuspeleissä jatkoajan pituus on 10 minuuttia, ja jatkoajan jälkeen seuraa rangaistuslaukauskilpailu, jos jatkoaika päättyy tasapeliin.

Puolivälierät ja finaali

Sarjan kahdeksan parasta joukkuetta jatkavat matkaansa puolivälieriin, josta otteluparien voittaja menee edelleen välieriin.Välierissä otteluparit määräytyvät joukkueen runkosarjassa saavuttaman sijoituksen mukaan. Käytännössä taisteluparit järjestetään siten, että runkosarjassa parhaan sijoituksen saavuttanut kohtaa heikoimmin sijoittuneen.

Välierien jälkeen on vuorossa Superfinaali, jossa ratkeaa liian voittaja ja toinen sija. Pronssiottelussa ratkaistaan himmeimmän mitalin saaja. Tämän hetken hallitseva Suomen mestari on tamperelainen salibandyn erikoisseura Salibandy Club Classic.

mts_best