Tuttavallisemmin sählynä tunnettu salibandy on paitsi helppo ja mukaansa tempaava palloilulaji monen tasoisille liikunnan harrastajille, myös korkeatasoista joukkueurheilua maailman huipulla. Kiihkeä ja nopeatempoinen laji ei vaadi kalliita varusteita tai puitteita, ja niinpä salibandyn jännityksestä pääsevät nauttimaan lapset pihapeleissään, koululaiset liikuntatunneillaan, sekä eri lajien harrastajat treeneissään. Nykyään sählyä ja salibandya voi pitää lähes toisistaan eriytyneinä sisarlajeina, joista ensiksi mainittua pelaillaan rennosti kaveri- tai työporukalla, ja jälkimmäinen on totista huippu-urheilua, jossa eri maiden edustusjoukkueet kilvoittelevat maailmanmestaruudesta.
Salibandyn perusteet
1970-luvulla alun perin kehitetty, ruotsalaista alkuperää oleva salibandy on sisällä pelattava joukkuepeli, jossa joukkueet yrittävät käyrälapaisilla mailoilla lyödä kevyttä, reikäistä palloa vastustajan maaliin. Salibandykenttä on 40 x 20 metrin kokoinen, ja kerrallaan kentällä on molemmista joukkueista kuusi pelaajaa, joista yksi on maalivahti. Kaksi keskenään saman arvoista erotuomaria johtavat pelin kulkua ja valvovat sääntöjen noudattamista. Ottelussa pelataan kolme 20 minuutin pituista erää, ja peliaika on tehokasta, mikä tarkoittaa sitä, että ajanotto keskeytetään tuomarin viheltäessä pilliin erikoistilanteiden merkiksi. Jääkiekon tapaan myös salibandyyn kuuluvat erilaisista pelirikkeistä jaettavat rangaistukset ja sanktiot. Enemmän maaleja peliajan aikana tehnyt joukkue voittaa ottelun.
Salibandy harrastuksena
Liikuntaharrastusta kaipaavalle lapselle tai nuorelle salibandy on erinomainen vaihtoehto. Seuratoimintaa on tarjolla kohtalaisen runsaasti, ja mukaan pääsee suhteellisen pienellä rahallisella panostuksella. Tärkeimpiin varustehankintoihin kuuluvat tietysti maila, muutama oma pallo, suojalasit, polvisuojat sekä vaaleapohjaiset sisäpelikengät. Uusia liikuntavaatteita tarjoaa esimerkiksi kidsbrandstore.fi, mutta myös käytettyjen urheiluvarusteiden tarjontaa kannattaa pitää silmällä. Joukkuetoiminta ja ryhmässä mukana oleminen kehittävät kasvavaa lasta ja nuorta monella tavalla, ja antavat arvokkaita eväitä ja oppeja sosiaalisuuteen ja yhdessä tekemiseen. Kokemus joukkoon kuulumisesta on yksi ihmisen mielenterveyden perusasioista, ja salibandyjoukkueessa sosiaalinen ulottuvuus on mukana kuin huomaamatta treenien ja jännittävien pelien tiimellyksessä.
Salibandy kuuluu myös säännöllisesti monen muun lajin harrastajien harjoitusohjelmaan tuomaan monipuolisuutta tai vaihtelua, ja esimerkiksi monet juniorijalkapallojoukkueet sisällyttävät treeniviikkoon yhden sählyharjoituksen tukemaan lajitreeniä. Lisäksi salibandy, tai tyypillisemmin siitä muokattu sähly on hienoa liikunnallista ajanvietettä työ- tai kaveriporukoille, työttömille tai vaikkapa mielenterveyskuntoutujille.
Pelin helpot säännöt ja yksinkertainen idea tekevät pelaamisen mukavaksi myös hieman kokemattomammille pallopelien ystäville, ja kynnys mailaan tarttumiseen on matala niillekin jotka eivät säännöllisesti harrasta mitään joukkuepeliä, tai välttämättä liikuntaa ollenkaan. Suhteellisen pieni pelialue ei vaadi erityisen hyvää kuntoa, ja palloon osuminen melko kookkaalla mailalla on helppoa. Näin mielenkiinto ja motivaatio pelaamiseen ovat helposti saavutettavissa ja ylläpidettävissä, ja onnistumisen elämykset kannustavat jatkamaan.
Kilpatasolla ottelun tahti on kiihkeä
Huipputason salibandy on vauhdikasta urheilua, jossa nopeat hyökkäykset ja pelinrakennukset rytmittävät ottelun kulkua. Lyönnit ovat kovia ja napakoita, ja kunnolliset suojavarusteet ovat ehdottoman tärkeät. Vuorovuosina naisten ja miesten pelaamat maailmanmestaruuskilpailut järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1996 miesten pelaamina. Tasoerot kansainvälisesti ovat melko suuret, ja käytännössä Suomi ja Ruotsi usein kamppailevat arvoturnausten kärkisijasta. Potentiaalisia haastajia ovat Sveitsi ja Tsekki, mutta muilla mailla on vielä pitkä matka samalle tasolle. Tämä tosiasia luonnollisesti hieman latistaa turnausten jännitystä ainakin katsojan näkökulmasta.
Joukkuepeleistä ainoastaan jalkapallo on Suomessa salibandya suositumpaa, ja Suomessa toimiikin korkeatasoinen salibandyliiga, jonka lisäksi on olemassa useita alempia sarjatasoja. Suosiostaan huolimatta salibandysta ei voi ainakaan toistaiseksi puhua varsinaisena liiketoimintana, johon liittyisivät kiinteästi ammattilaisuus ja suuret mainosrahat. Salibandyn vetovoima piilee siis puhtaasti urheilullisissa asioissa, lajin jännittävyydessä sekä aidossa liikunnan ilossa.