Suomi on otollista maaperää salibandyn harrastamiselle, ja laji onkin saavuttanut yhä enemmän suosiota Suomessa. Suomessa myös naiset pelaavat salibandya, ja laji onkin oivallinen urheilumuoto vaikka koko perheelle. Perehdytämme tässä artikkelissa lukijan salibandyn toimintamallien saloihin sekä siihen, kuinka aloittelija pääsee lajissa alkuun. Aivan ensimmäiseksi kerromme hyvien harjoitteluolosuhteiden tärkeydestä, mistä pääsemme joukkueiden toimintamalleihin sekä pelaajan vastuualueisiin. Pysy siis mukana!
Hyvät harjoitteluolosuhteet ovat kaiken a ja o
Salibandyn harjoittelussa hyvät olosuhteet ovat kaiken a ja o. Vaikka lattiamateriaalina laminaatti onkin oivallinen valinta kodin lattiapinnoille, niin salibandyn harjoitteluun laminaattilattiat eivät oikein sovi. Liikuntasalit ovat siis oikea paikka harjoitteluun.
Kun haluat tutustua salibandyyn aktiivisen pelaamisen merkeissä, kannattaa ottaa yhteyttä asuinpaikkakuntasi salibandyseuraan ja etsiä itsellesi sopiva joukkue, jossa saat oman tasoistasi peliseuraa. Etukäteen on hyvä tutustua joukkueen perimiin maksuihin sekä perusperiaatteisiin. Joukkueeseen liittyessäsi on tärkeää tietää, mitä olet sopimassa ja millaisiin ehtoihin olet sitoutumassa. Sopimusehdot onkin syytä kirjata etukäteen ylös, jottei epäselvyyksiä pääsisi syntymään.
Millaisia toimintamalleja joukkueissa on?
Joukkueiden toimintamallit vaihtelevat joukkueittain, ja uuden pelaajan onkin hyvä tutustua oman joukkueensa toimintamalleihin jo hyvissä ajoin etukäteen. Salibandyliitto on laatinut uudet toimintamallit, joita se suosittelee kaikille joukkueilleen ja seuroilleen. Eräs keskeisistä toimintamalleihin liittyvistä muutoksista on pelaajan allekirjoitus, jonka alaikäisen pelaajan kohdalla tekee huoltaja. Lisäksi liitto painottaa, että alan seurojen on tarkistettava toimintatapansa sekä tarvittaessa muutettava niitä.
Sopimuksen sisältöön tulee tutustua huolella. Selvitä esimerkiksi millaisia palveluita saat liittyessäsi joukkueeseen. Selvitä kuinka kuinka monta harjoituskertaa joukkueella on viikoittain ja missä joukkue harjoittelee. Selvitä myös milloin harjoitukset pidetään. Ota etukäteen selvää, millaisiin sarjoihin joukkue osallistuu, ja onko luvassa turnauksia. Selvitä lisäksi ketkä valmentavat joukkuetta.
Ryhmän keskeisiin toimintaperiaatteisiin on hyvä tutustua etukäteen. On hyvä varmistaa, ettei pelaajia kohdella eriarvoisesti peliajan osalta tai jos kohdellaan, niin millaisin periaattein. On myös hyvä tietää, millaisia ehtoja liittyy tilanteeseen, jossa pelaaja päättää siirtyä seurasta toiseen pelikauden ollessa kesken.
Millaisia velvollisuuksia joukkueeseen liittyvällä pelaajalla on?
Pelaajan velvollisuuksiin on tärkeää tutustua etukäteen. Alaikäisen kohdalla on tärkeää tutustua myös siihen, millaisia velvollisuuksia on lapsen tai nuoren huoltajalla. Maksujen määrä ja aikataulut on tärkeää selvittää etukäteen ja merkitä itselle muistiin. On hyvä selvittää, onko pelaajalla velvollisuus seuran jäsenyyteen, ja onko hänellä velvollisuus maksaa seuran mahdollinen jäsenmaksu. Tutustu myös velvollisuuksiisi joukkueen sääntöjen hyväksymisen osalta. Tietosuojaan liittyy monenlaisia suostumuksia, jotka liittyvät esimerkiksi valokuvien käyttämiseen sekä tietoihin, joita voidaan tallentaa jäsenrekisteriin.
Selvitä myös kauanko velvollisuuksiin tulee sitoutua ja onko tarjolla kokeiluaikaa. Jos kokeiluaika on mahdollinen, kuinka pitkä se on. Varmuuden vuoksi on hyvä selvittää myös, mitä sinun on maksettava, jos joudutkin syystä tai toisesta jäämään pois toiminnasta kauden ollessa vielä kesken. Vaikka asioiden selvittely saattaa tuntua hankalalta ja monimutkaiselta, on joukkueessa toimiminen alun selvittelyn jälkeen yleensä helppoa ja pelaaja voikin keskittyä siihen kaikista oleellisimpaan; salibandyyn, joka lajina imaisee harrastajan helposti mukaansa. Myös katsojalle salibandy on mielenkiintoista seurattavaa, vaikkei nykyaikana peleissä olekaan yleisöä yleensä siinä määrin kuin suosituissa jääkiekkopeleissä. Myös tässä pelissä riittää vauhtia ja jännittäviä tilanteita!